Меню Затваряне

Цветния прашец се събира от цветовете на растенията, под формата на зърна с овална форма, които имат размери от 10 до 150 микрона и съдържа биологичноактивни вещества. Съдържащите се в него ензими играят важна роля в обмяната на веществата и регулират различни биохимични процеси в организма. Цветния прашец съдържа и вещества с антибактериално действие. Особено полезно е редовното му консумиране от малки деца при малокръвие. Консумирането му от възрастни хора значително намалява атеросклеротичните изменения в кръвоносните съдове, поради намаляване на холестерина в кръвта.
Цветният прашец съдържа полезни вещества, които са от голямо значение за хората. В него може да се открият различни минерали, като фосфор, силиций, желязо, алуминий, хром, барий, кобалт, никел, манган, цинк, сребро и др. Току-що събраният цветен прашец съдържа: до 40% белтъчни вещества; до 60% захари, които са под формата на въглехидрати; ароматни вещества; минерални вещества; антибиотични, пигментни и други вещества. Цветният прашец е изключително ценен и заради високото съдържание на различни витамини, провитамин А, фолиева киселина и други.
Лечебното действие на пчелния прашец, има върху изграждането на костната система. Приемането на цветен прашец би спомогнало за нормализиране на кръвното налягане на човешкия организъм, както и за редуциране на теглото. Прилага се при някои ракови заболявания, както и при проблеми със сърдечно-съдовата система. Съдържанието на желязо го прави желан продукт, особено при лечението на анемии. Може да се използва при диабет, колит, бронхит, хронична умора, различни депресивни състояния, както и при проблеми, свързани с рани или екземи.