Меню Затваряне

Пчелния клей или – прополис, пчелите събират от пъпките на различни растения, като събират смолистите вещества и ги смесват със секрета на горночелюстните жлези. Той се произвежда от пчелите за запълване на пукнатини в кошера, с него поддържат хигиената в гнездото и го използват като дезинфектант. Той е под формата на лепливо вещество, наподобяващо смола.
Прополисът съдържа различни вещества, като различни видове етерични вещества, смоли, восъци и др. Освен всичко друго, пчелния клей съдържа и различни метали, като желязо, алуминий, силиций, мед, хром и др. Пчелният прополис съдържа и немалко количество аминокиселини, ненаситени мастни киселини, витамини: В1; В2; В6; С и Е; ароматни вещества и други. В последните години пчелният прополис се използва широко за профилактика на различни вътрешни заболявания, като най-голямо приложение има при болести на стомаха, както и при гинекологични проблеми.

От прополиса се приготвя клеева татинктура,която има антибактериално, антивирусно,  антибиотично,  противогъбично,  противовъзпалително,  антиоксидантно и регенериращо действие. Когато се добави клеева тинктура във вода, се образува млечнобял разтвор, характерен за клея. Можете да сравните качеството на две клееви тинктури, като накапете в две чаши с еднакво количество вода от два вида клееви тинктури равен брой капки. Наситеността, аромата и вкуса на разтвора, показват качеството на тинктурите.